עריכת צוואה ועדכון צוואה קיימת
מאת עו"ד יעקב לוי
כל אחד מאיתנו מתכנן את צעדיו לימים, לחודשים ולשנים שיבואו, מתוך רצון להגשים את מטרותיו בחיים ולהיטיב עם עצמו ועם קרובי משפחתו ויקיריו.
אומנם אין אדם אוהב להרהר בפטירתו הוא, אך לצוואתו של אדם השלכות רבות על קרובי משפחתו ויקיריו אותם יניח בלכתו, הן בפן הכלכלי והן בפן הרגשי.
אך – מה יבטיח את הגשמת רצונותיך אם חס וחלילה יארע הגרוע מכל בטרם עת? כיצד תובטח חלוקה הוגנת של נכסיך לבני משפחתך בדיוק לפי רצונך? כיצד יובטחו פרנסתם ורווחתם של אלו מבין קרובי משפחתךך ויקיריך שעדיין אינם יכולים להבטיח את הכנסותיהם ואת עתידם?
התשובה היא אחת: עריכת צוואה ועדכונה אחת לכמה שנים.
אופן עריכת צוואה
החוק קובע 4 דרכים אפשריות שבהן אדם יכול לערוך צוואה, ובהן: צוואה בכתב יד, צוואה בעדים, צוואה בפני רשות, צוואה בעל פה.
הדרך הנפוצה, המקובלת והמומלצת לעריכת צוואה הנה צוואה בעדים, צוואה מודפסת עליה חותם המצווה בנוכחות שני עדים.
כל אדם רשאי לערוך צוואה, פרט למקרים יוצאים מן הכלל, בהם אדם פסול מלערוך צוואה בשל חוסר יכולת נפשית או שכלית ובהם: קטין, מי שהוכרז פסול דין, או מי שאינו אינו מסוגל להבין את משמעות עריכת צוואה בשל חוסר צלילות הדעת, מחלה או פגיעה כלשהי.
חשיבות עריכת צוואה
קיימת חשיבות עליונה לעריכת צוואה מתוך מודעות מלאה באשר לצורך בה בזמן שהמצווה מצוי במצב של כשירות מלאה והוא מודע היטב לרכושו, לזכויותיו, להכנסותיו, לרצונו בדבר אופן חלוקת רכושו ולצרכיהם של קרובי משפחתו ויקיריו.
חוק הירושה קובע אמנם את כללי הירושה עפ"י הדין, ובכך נותן מענה לאופן חלוקת העזבון, אך חלוקה זו הנה חלוקה כללית, על פיה יורשים האשה וילדי המנוח או קרובים אחרים, חלקים ברכוש שהותיר אחריו, חלוקה אשר אינה נותנת מענה למצבים בהם המוריש מעוניין בחלוקה שונה מזו שקבועה עפ"י החוק.
לעיתים אדם אינו מעוניין להוריש באופן שווה לילדיו אלא להוריש יותר לאחד הילדים כמו למשל כאשר אדם רוצה להוריש יותר למי מהילדים שעדיין לא קיבל סיוע לרכישת דירה או לצורך אחר כלשהו בעוד אחיו קיבלו, כלומר – לאזן, או כאשר אחד הילדים זקוק ליותר תמיכה מפאת מצבו הכלכלי או כאשר חלילה המדובר בילד בעל צרכים מיוחדים והמצווה מעוניין להבטיח את עתידו.
זאת ועוד, חלוקה עפ"י החוק כופה לעיתים על היורשים שותפות בנכסים, שאינה תמיד רצויה בין יורשים ועלולה ליצור מחלוקות והפסדים רבים.
קיימת אפשרות לעריכת צוואה הדדית לשני בני זוג, כך שכל אחד מבני הזוג מצווה את כלל רכושו לבן הזוג הנותר בחיים, דבר המבטיח שליטה מלאה של בן הזוג הנותר בחיים בכלל הרכוש תוך מתן מענה לצרכים מיוחדים משך ימי חייו.
רק באמצעות צוואה, הערוכה עפ"י החוק, יכול אדם להבטיח כי לאחר אריכות ימיו ייעשה ברכושו בדיוק לפי רצונו.
היות ואין אדם יודע את יומו, קיימת חשיבות רבה לעריכת צוואה מבעוד מועד, כשהוא מיושב ובדעה צלולה, בה יוכל להביע את רצונותיו, דבר אשר יבטיח למצווה כי רכושו יחולק עפ"י רצונו והעדפותיו.
עריכת צוואה תוך מתן תשומת לב לנקודות חשובות בעת עריכתה, יש בה בכדי לחסוך התדיינויות משפטיות יקרות וארוכות וסכסוכי משפחות.
קיימים מקרים בהם רצוי ומומלץ במיוחד לערוך צוואה, ובהם:
- כאשר מצווה מחליט להוריש את רכושו באופן שונה מהמוגדר עפ"י החוק, למשל כאשר מסיבה זו או אחרת אדם בוחר לנשל את מי מילדיו מרכושו או להעניק את כלל או מרבית רכושו לאחד מילדיו או כאשר מצווה מחליט להוריש את רכושו או חלק ממנו למי שאינם קרובי משפחתו.
- כאשר מצווה מעוניין לערוך צוואה המשקפת פעולות המהוות תכנון מס לגיטימי, תוך חסכון במס שיוטל על היורשים בעת מימוש נכסי העזבון.
- כאשר מצווה מעוניין להסדיר הוראות בדבר זכויות שימוש ברכושו לאחר פטירתו.
- כאשר המדובר בבני זוג גרושים או פרודים.
- בני זוג המצויים בעיצומו של הליך גירושין, לפני גט, נחשבים נשואים ואם ילך אחד מהם לעולמו לפני מתן גט, בן הזוג יהיה יורשו עפ"י חוק וזאת, קרוב לודאי, בניגוד לרצונו ולפיכך מומלץ לערוך צוואה עם תחילת הליכי הגירושין.
- בני זוג הנשואים נישואים שניים ("פרק ב"), כאשר לכל אחד מהם ילדים או קרובי משפחה אחרים משלו, להם הם רוצים לצוות את רכושם.
- בני זוג שהם "ידועים בציבור": ידוע בציבור מעמדו שונה מזה של בן זוג נשוי וחוק הירושה איננו מסדיר את זכויותיו כיורש, לפיכך לידוע בציבור מומלץ לערוך צוואה ע"מ להימנע ממצב של סכסוך בכל הנוגע למעמדו של הידוע בציבור הנותר בחיים.
עריכת צוואה באמצעות עורך דין
מומלץ לערוך צוואה באמצעות עו"ד הבקיא בענייני צוואות, על מנת שזה יוכל לסייע לכם בעריכת צוואה אשר תשקף באופן ברור וממצה את כל רצונותיכם, ויפה שעה אחת קודם.
ניסוח הצוואה חייב להיות בלשון ברורה, חד משמעית והגיונית, תוך מתן פרטים מזהים ברורים באשר ליורשים ובאשר לנכסי העזבון ע"מ למנוע ספקות והתדיינויות משפטיות מיותרות באשר לכוונת המצווה.
קיים סיכון לפסילת צוואה בשל פגמים שונים בעריכתה או ניסוח לא ברור שאז הצוואה לא תאושר או שתהיה חשופה להתנגדות מצד יורש עפ"י דין שעשויה להתקבל. ככל שהצוואה תפסל, תבוצע חלוקת העזבון עפ"י החוק, דבר שאיננו משקף את רצונו של המצווה, שהרי השאיר צוואה ולפיכך יש להניח כי כוונתו היתה לחלוקה שונה.
כאשר קיים חשש לטענה לפיה אדם לא היה צלול בדעתו בעת עריכת הצוואה, כגון כאשר המצווה הוא אדם חולה או מבוגר מאוד, רצוי לפנות לפני ובסמוך למועד עריכת הצוואה, לקבלת חוו"ד רפואית המעידה על כשירותו לערוך צוואה.
משרד עו"ד שלמה לוי עוסק בעריכת צוואות. נשמח לסייע לכל המעוניין בעריכת צוואה או בעדכונה של צוואה קיימת, בכל עת. הנכם מוזמנים לפנות אלינו לפגישת יעוץ ראשונית.
השאירו תגובה
Want to join the discussion?Feel free to contribute!