נזקי רכוש בתאונות דרכים

נזקי רכוש בתאונות דרכים (פח אל פח)

מאת עו"ד נתן ווליצקי


העלייה במספר כלי הרכב בכבישי ישראל הביאה איתה נוחות ונגישות לנהג הישראלי. יחד עם זאת, השימוש העולה וגובר בכלי רכב הביא איתו עלייה במספר תאונות הדרכים. בכל שנה מוגשות לבתי המשפט עשרות אלפי תביעות בגין נזקי רכוש שנגרמו עקב תאונות דרכים אשר נקראות בהגה המקצועית "תיקי פח".

במחקר שבוצע על ידי מחלקת המחקר של הרשות השופטת לפני כעשור, התברר כי ב- 2010 הוגשו למעלה מ-25,000 תיקי פח בבתי המשפט השונים, בעיקר במחוז תל אביב והמרכז. כעבור עשור, מספר תיקי הפח כמעט והוכפל על אף ניסיון של הרגולטור והנהלת בתי המשפט להקים מרכזי גישור על מנת למנוע הצפת בתי המשפט בתיקי פח.

נזקי רכוש בתאונות דרכים

רוב הנהגים בישראל מבוטחים בביטוח צד ג' ו/או ביטוח מקיף בחברת ביטוח כזו או אחרת. במידה והייתם מעורבים בתאונת דרכים ורכבכם ניזוק ואתם סבורים כי אינכם אחראים לקרות התאונה אלא נהג צד ג', ישנם מספר אפשרויות לקבלת הפיצוי.

האפשרות הראשונה והקלה ביותר היא פנייה למבטחת רכבכם במידה ואתם מבוטחים בביטוח מקיף, אך כאשר פונים למבטחת רכבכם, אתם בעצם מפעילים את פוליסת הביטוח שלכם ובהתאם גם תצטרכו לשלם את ההשתתפות העצמית לנזק ובמידה ונגרמה לכם ירידת ערך אף תצטרכו לשאת בהשתתפות עצמית בגין זו ככל ואין לכם סעיף של ביטול השתתפות עצמית.

אם לא די בכך, הרי שבמידה והפעלתם את הביטוח המקיף שלכם, פוליסת הביטוח שלכם תתייקר כתוצאה מפעולה זו. כך, נוצר מצב בו על אף שאינכם אחראים לקרות התאונה, מלבד הנזק לרכבכם, ייגרם לכם נזק הן בהווה עם תשלום השתתפות עצמית והן נזק עתידי עם התייקרות פוליסת הביטוח.

האפשרות השנייה, פניה ישירה באמצעות סוכן הביטוח ו/או עורך דין לצד ג' ו/או למבטחת רכבו בדרישה לקבלת הפיצוי בגין הנזק שנגרם לרכבכם. ככל וצד ג' או מבטחת רכבו יכירו באחריות, אזי יפצו אתכם בגין הנזק שנגרם. אך גם פה לעיתים רבות, חברות הביטוח אוהבות "להתחכם" ומקזזות מסכום הפיצוי המוכח בטענה כזו או אחרת. כמו כן, ישנה האפשרות כי צד ג' ו/או חברת הביטוח שלו ידחו את דרישתכם בטענה כי הנכם האחראים לקרות התאונה.

בשני המקרים הללו, יש לפנות לעורך דין הבקיא בדיני הנזיקין ובעיקר לעורך דין אשר מתמחה בנזקי רכוש  אשר ידע למסור לכם את המידע המדויק ביותר ולא "ימכור" לכם אשליות.

במידה ונקלעתם לתאונת דרכים שלא באחריותכם, עליכם לבצע מספר דברים חשובים שיוכלו לסייע לכם להוכחת האחריות של נהג צד ג' ולסייע במידת הצורך בבית המשפט:

  • צילום – בעידן המודרני, בו לכל אדם, טלפון חכם עם מצלמה עתירת פיקסלים, השאירו את רכבכם באותו המקום בו התרחשה התאונה, גם אם צופרים מאחור ואתם יוצרים עומס, צאו, צלמו מספר תמונות של מנח הרכבים בעת התאונה. לעיתים צילום יעזור אף במידה וצד ג' ינסה לברוח, לכן צלמו את הרכבים כפי שעמדו בקרות התאונה. לאחר מכן, הזיזו רכבכם הצידה בזהירות וצלמו את הנזקים שנגרמו לכם. חשוב מאוד לצלם את כל הרכבים המעורבים בתאונה ולא רק את הנזק שנגרם לרכבכם.
  • ביטוח – מרבית הנהגים מבקשים להציג בפניהם תעודת ביטוח. לרוב התעודה שתוצג היא תעודת ביטוח החובה, אך אין הדבר מועיל במקרים של נזק לרכב. בקשו תעודת ביטוח צד ג' ו/או מקיף, כך תדעו מי חברת הביטוח המבטחת את צד ג'. לא תמיד אדם יבטח את רכבו גם בביטוח חובה וגם בצד ג' באותה החברה ועל כן יש לדרוש תעודת ביטוח צד ג' ו/או מקיף.
  • רישיון נהיגה – בקשו וצלמו את רישיון הנהיגה של הנהג ברכב צד ג', כך יהיו לכם את כל פרטי הנהג הפוגע.
  • רישיון רכב – צלמו את רישיון הרכב של צד ג', כך יהיו בידיכם הפרטים המלאים של בעלי הרכב וסוג הרכב הפוגע. יובהר, כי רישיון הנהיגה והרכב חשובים, שכן לעיתים רבות,
    צדדי ג' מכחישים את מעורבותם בתאונה ולכן דרישות לתשלום נדחות. 
  • עדים – קחו פרטים של נהגים או הולכי רגל שראו את התאונה ויכולים לסייע לכם כדי להוכיח את אחריות צד ג'. אל תתביישו, זה לא הזמן, בקשו מהעדים את שמם המלא לרבות תעודת זהות, כתובת וטלפון עדכני.
  • לקיחת אחריותאל תודו באחריותכם לקרות התאונה. קחו בחשבון, שצד ג' יצלם ו/או יקליט אתכם, בכך ינסה לדלות ולו את המילה היחידה שיצטרך כגון "סליחה" או "אני מצטער" ובכך יטיל את האחריות עליכם.

לדוגמא, נהג הנוסע בנתיב נסיעתו, כאשר לפתע סוטה לנתיבו בחדות רכב צד ג' וגורם לתאונה בה אתם לכאורה פגעתם מאחור. רוב האנשים יגידו לכם שאתם האחראים לתאונה מאחר ופגעתם מאחור, אך אין הדבר אומר כי אתם האחראים לקרות התאונה. שופט חכם בבית המשפט השלום ברמלה פעם אמר תוך שהוא מצטט מהתלמוד: "כל המשנה ידו על התחתונה", משמע, עצם סטיית הרכב לנתיב נסיעתכם היא זו שגרמה לקרות התאונה. כמובן, בזהירות הנדרשת, כל מקרה לגופו. על כן, ייעוץ של עורך דין נדרש.

בניגוד למה שתקראו באתרים רבים והמלצות של עורכי דין, בתיקי פח בהם אין נפגעי גוף, והדגש הוא על נפגעי גוף, אין צורך להזמין משטרה. הם פשוט לא יסייעו לכם.

יחד עם זאת, ניתן להזמין משטרה רק כאשר צד ג' מסרב להציג בפניכם מסמך מזהה כגון רישיון נהיגה או תעודת זהות, וגם אם מסרב, "קחו אוויר", ותזכרו את הכלל הראשון, לצלם, לצלם לצלם. צלמו את הנהג, צלמו את הרכב ואת מספר הרישוי שלו.

במידה והייתם מעורבים בתאונת דרכים, יש לפעול לפי הכללים שלעיל, ולקבל ייעוץ מעורך דין הבקיא בדיני נזקין בדגש על נזקי רכוש כאשר בידיו כל החומר שאספתם ותיעדתם.

אם ברצונכם לקבל ייעוץ בעניין נזקי רכוש לרכבכם עקב תאונת דרכים, פנו למשרדנו עוד היום.

הנכם מוזמנים לפנות אלינו עוד היום באמצעות הטלפון, על ידי שליחת דואר אלקטרוני או על ידי מילוי הפרטים שלכם בטופס ההתקשרות, ואנו נחזור אליכם בהקדם – פגישת יעוץ ראשונה במשרדנו ללא תשלום וללא התחייבות.