צוואה, הסכם ממון ומה שביניהם
מאת רונן צבי סימון עו"ד
החשיבות בתכנון וייעוץ משפטי מפי המתמחים בתחום
הנחת יסוד: כל אחד יכול לערוך צוואה !!!
אך האם כל אחד יודע לערוך צוואה? האם כל עורך דין יודע לערוך צוואה שתמלא את רצון וצורכי הלקוח? האם עו"ד שעורך הסכם ממון או ממליץ שלא לערוך הסכם ממון מודע או שוקל את ההשלכות לכך על צורכי הלקוח ובייחוד את ההעברה הבין דורית?
האם במקרה בו אתם חשים התקררות תלכו לרופא המשפחה או אולי תבחרו באורתופד??? שניהם רופאים ושניהם סיימו לימודי רפואה. ברור כי בתום לימודיהם בחר כל אחד מהם התמחות ספציפית, כל אחד מהם "התמקצע" בתחום מסוים ברפואה, כל אחד מהם קורא מאמרים ולוקח חלק בהשתלמויות הנוגעות לתחום התמחותו הספציפי!!!
האורתופד אינו בקיא בפסיכיאטריה, הפסיכיאטר אינו בקיא בקרדיולוגיה. הדברים נכונים שבעתיים לתחום המשפט ועריכת הדין.
בידי הרופא נפקיד את בריאותנו ובידי עורך הדין את כל רכושנו וממוננו ובוודאי עת נרכוש דירה נבקש עו"ד המתמחה בנדל"ן, בסכסוך מול מקום העבודה נבחר במי שמתמחה בדיני העבודה וכך אם חו"ח נהיה מעורבים בתאונה לא נרצה שעו"ד המתמחה בדיני תאגידים ייצגנו בבית המשפט ובעת עריכת צוואה או הסכם ממון נרצה עו"ד הבקיא בתחום דיני המשפחה, ירושה ומעמד אישי.
זאת ועוד, אם ברצוננו לקבל ייעוץ והכוונה לגבי כל רכושנו ועתידנו שלנו ושל הדורות הבאים, נבקש למצוא משרד עורכי דין ובו עורכי דין המתמחים במספר תחומים כך למשל נדל"ן ומשפחה ולמעשה לקבל טיפול וייעוץ מקיף.
רבים עורכים צוואה ובכך חושבים כי הבטיחו את קיום רצונם לעניין הורשה לדורות הבאים.
רבים עורכים הסכם ממון ובכך הם סבורים כי הבטיחו את קיום רצונם גם לדורות הבאים.
אלו ואלו (או יורשיהם לאחר מותם) עלולים למצוא עצמם כאשר מבוקשם רצונם ותכנוניהם לא יכולים להתקיים.
אין חולק כי צוואה, ככל והיא ערוכה ועומדת בדרישות הדין, מבטאת את רצונו האחרון של המוריש ואת רצונו זה יש לכבד.
אין חולק כי כאשר בני זוג עורכים ביניהם הסכם ממון ערוך כדין (ואף עניין זה של הדין משתנה מעת לעת) הם מבטיחים את האמור בהסכם והתניותיו (בהנחה כי ההסכם נערך כדין לאחר בחינת הצרכים מחד והחוק והפסיקה מאידך).
רבים מהסכמי הממון הנערכים בידי מי שאינו בקיא במשמעותם "מסתפקים" (שלא באשמתם אלא מחוסר ההתמקצעות בתחום הספציפי) בהסכמים שמהותם "שלי, שלי – שלך, שלך" וזאת תוך התעלמות, שלא מדעת, כי לתוכן זה השפעה משמעותית על עתיד הרכוש (במובן המרחיב ביותר) על הדורות הבאים.
ניתן לומר כי רבות מהצוואות הנערכות ע"י מי שאינם בקיאים בדין ובפסיקה המתפתחים ומשתנים, מסתכמות במהותן ב "כל עזבוני הנני מוריש ל: בת זוגי/ילדי/פלוני/אלמונית".
כאמור היקף העיזבון הוא המשתנה המשמעותי שברצון הלקוח להסדיר ומכאן החשיבות לתכנון מוקדם תוך שימוש בכלים של הסכמי ממון וצוואות מתוך חשיבה הוליסטית.
בקצרה נבהיר כי לאור מגמת פסיקת בתי המשפט כיום, יש השפעה להסכם יחסי הממון (או להעדרו או לניסוחו) על קביעת היקף העיזבון ובהחלט ניתן ואף צריך להכין מארג של מסמכים (הסכמי יחסי ממון ומאידך צוואות) באופן שיבטיח, ככל האפשר, את כוונות הלקוח ואת תוכניותיו להעברה בין דורית.
יש חשיבות ניכרת לתכולת העיזבון והיקפו, האם מדובר בנכס נדל"ן, האם מדובר בנכס אחד או יותר, האם יש לנו חשבונות בנק, האם "הכנסנו" שותף לחשבון הבנק (רבים נוטים לעשות כן לעת זיקנה אולם אינם מבינים את המשמעות) ועוד שאלות רבות.
על מנת לנסות ולקבל ייעוץ נכון, מלא ומקיף חשוב להתייעץ עם מי שבקיא בתחום ולפרוס בפניו את מלוא התמונה ורק לאחר קבלת ייעוץ להחליט בדבר הניסוח של כל מסמך.
להזכירנו: במהלך חיינו נערוך הסכמים רבים (דירה, רכב עסק וכד') אולם הסכם ממון וצוואה הם ההסכמים המשמעותיים, הגדולים והמקיפים ביותר שנערוך במהלך חיינו, לא נרצה כי יערכו כלאחר יד אלא בידי מומחים לדבר.
במידה וברצונכם לקבל ייעוץ בעניין הסכם ממון וצוואה, אנו מזמינים אתכם לפנות אלינו, אנו בשלמה לוי משרד עורכי דין נעניק לכם את הייעוץ והליווי הדרוש באופן שיבטיח את כוונותיכם ורצונותיכם באופן מיטבי.