הסכם ממון על דירת מגורים

הסכם ממון לדירת מגורים

דירת מגורים בישראל היא נכס יקר ערך. במקרים רבים רוכש מי מבני הזוג דירה קודם לביסוסו של הקשר הזוגי או בסיוע של מימון חיצוני שרק הוא מקבל, למשל מהוריו או שיש לו חסכונות משלו.

נכון וראוי כי במקרה שכזה לא יחשוש אותו בן זוג מאיבוד זכויותיו כתוצאה מקשר נישואין או קשר זוגי אחר.

במצב כזה, יהיה זה נכון לערוך הסכם ממון, הקרוי לעיתים "הסכם ממון על דירה" ובמקרה של חיים ללא נישואין – הסכם לחיים משותפים.

במסגרת ההסכם אפשר להגדיר את הדירה כרכוש השייך רק לאותו צד שקנה אותה לפני הנישואין, כלומר, אם יסתיים הקשר, לצד השני לא יהיו שום זכויות בדירה או לקבוע יחסיות בעת החלוקה וכן להתנות על איך וכיצד ינהגו בדירה אם תוחלף באחרת או תשמש כמקור להכנסה (למשל אם תושכר).

לחילופין, אם המדובר בדירה שתירכש ע"י בני הזוג במהלך הנישואין, ניתן לקבוע מראש לגביה מנגנון של זכויות בעלות באופן יחסי, לפי אחוזי המימון של כל צד (כולל כספי מתנת סיוע מההורים וכו') ויובהר כי במקרה שכזה (לאחר הנישואין) יש לאשר הסכם שכזה בפני בית המשפט.

יובהר ויודגש כי במקרים בהם הנכס, הדירה, משמש כ"דירת המגורים" אזי אף יש להקפיד ביתר להבטחת זכויות בלעדיות או זכויות עודפות באשר בתי המשפט ואף בתי הדין נוטים לקבוע, בכפוף לנסיבות, כי לגבי דירת מגורים יש להתייחס אחרת מנכס אחר, חיצוני.

הסכם ממון על דירת מגורים

צוואה ככלי משלים להסכם ממון

כפי שכבר ציינו, הסכם ממון קובע איזה רכוש שייך לכל צד במקרה של פקיעת הקשר. עם זאת, יחד עם הסכם ממון חשוב לערוך גם צוואה.

סעיף 8 (א) לחוק הירושה קובע כי כל הסכם שמתייחס לירושתו של אדם דינו בטלות, מכאן נובע כי סעיף במסגרת הסכם הממון אשר מתייחס לאופן חלוקת ירושתו של בן הזוג, הנו סעיף שדינו בטלות, שכן הדרך היחידה לקבוע הסדר אשר מתייחס לחלוקת הירושה בעתיד הנה באמצעות צוואה בלבד. 

בכל מקרה של התנגשות בין מה שנקבע בהסכם ממון לבין הוראות הצוואה מומלץ לפנות לעורך דין המתמחה בדיני משפחה, על מנת לבחון את נסיבות המקרה.

איך מאשרים הסכם ממון על דירת מגורים?

אם הסכם הממון נחתם לאחר שבני הזוג נישאו אזי על מנת שיהיה להסכם ממון תוקף חוקי ככזה, יש לאשר הסכם ממון בפני ערכאה משפטית, בבית משפט לענייני משפחה או בבית דין דתי (אצל יהודים – בית הדין הרבני), מכוח סעיף 2 לחוק יחסי ממון.

(אין הדבר אומר כי בית המשפט לא יתחשב בהסכם שלא אושר בכלל וראוי להתייעץ עם עו"ד בכל מקרה ומקרה).

במקרה של הסכם ממון טרם הנישואים, אפשר לאשר את הסכם הממון בפני נוטריון או רושם הנישואין. עם זאת, החריג הוא, שלגבי בני זוג שהם ידועים בציבור, חד מיניים אין חובה לאשר את הסכם הממון (ודי בחתימת הצדדים עליו), אך מומלץ לאשר וזאת מכח הדינים הכלליים.

מה דין הסכם ממון על דירת מגורים שלא אושר?

הגישה הפורמליסטית: בהיעדר אישור – אין תוקף.

הגישה הבלתי פורמליסטית: אף בהיעדר אישור – קיים תוקף מכוח דיני החוזים הכלליים, עיקרון תום הלב, ההשתק והמניעות.

אימות הסכם בין ידועים בציבור – האם זה אפשרי?

אין חובה לאמת / לאשר כלל הסכם בין ידועים בציבור.

אולם, ניתן בכל זאת לאשר ע"י נוטריון או בבית המשפט לענייני משפחה. אישורו של נוטריון, יהיה ראיה מספקת בהליך משפטי, ללא צורך בראיה נוספת.

הסכם ממון בין בני זוג העומדים בפני נישואין או בני זוג שנישאו ומעוניינים להסדיר את ענייניהם הממוניים, מומלץ לערוך בפני עורך דין המומחה בדיני משפחה כדי למנוע מחלוקת או אי בהירות בעתיד.

מומלץ גם כי יחד עם עוה"ד המתמחה בענייני משפחה יתייעצו הצדדים אף עם עו"ד מתחום הנדל"ן כי יתכנו השלכות מיסוייות כאלו ואחרות וכדאי לאסוף מידע בטרם חתימה כדי שההסכם יהיה נכון בראי דיני המשפחה והנדל"ן.

הסכם ממון לדירת מגורים – לסיכומו של דבר,

במידה ואתם מעוניינים בעריכת הסכם ממון, אתם מוזמנים לפנות למשרדנו – שלמה לוי משרד עורכי דין ונוטריון. משרדנו מתמחה בדיני משפחה ובדיני מקרקעין, וניסיוננו רב השנים מאפשר לנו להעניק ללקוחותינו שירות מקצועי ויעיל.

הנכם מוזמנים לפנות אלינו עוד היום אל שלמה לוי משרד עורכי דין באמצעות הטלפון, על ידי שליחת דואר אלקטרוני או על ידי מילוי הפרטים שלכם בטופס ההתקשרות, ואנו נחזור אליכם בהקדם – פגישת יעוץ ראשונה במשרדנו ללא תשלום וללא התחייבות.