סכסוכי ירושה

סכסוכי ירושה

ירושה היא נושא שנוגע לכל אחת ואחד מאיתנו בשלבי חיינו השונים. לאחר מותו של המוריש עלולים לפרוץ סכסוכים על גורל העיזבון שהותיר אחריו. סכסוכים אלה יכולים לפרוץ מסיבות שונות ולא תמיד ניתן למנוע אותן  מראש. כאשר המנוח ערך צוואה ברורה ומסודרת העומדת בדרישות החוק, יש והדבר ימנע אי הבנות או סכסוכים לאחר מותו.

הנסיבות הנפוצות לסכסוכי ירושה

סכסוכי ירושה עלולים להתעורר כאשר מי מהיורשים סבור כי נושל שלא כדין או שמנה שנקצבה לו בעיזבון אינה תואמת את שחשב שמגיע לו או כאשר המדובר במסמך צוואה שאינו ברור או שנערך שלא כדין.  

הנסיבות שיכולות להוביל לסכסוך בין יורשים יכולות להיות מגוונות בעיקר עקב עניינים משפטיים, סכסוכים משפחתיים ומשקעים מהעבר, ולהלן חלק מהן: 

אי-בהירות לגבי היקף העיזבון והרכוש שנכלל בו, המוביל לחילוקי דעות באשר להיקף הירושה של כל אחד מן היורשים. לעתים על אף שאין צוואה מתעוררת דרישה לצמצום החלק בירושה של אחד או יותר מן היורשים, בטענה שהמוריש העניק להם בחייו מרכושו יותר מאשר ליורשים האחרים – המדובר בטענה שהגם שהיא יכולה להיות נכונה מוסרית ואולי אף כך היה הרי שמהבחינה המשפטית היא בעייתית מאוד שכן בהיעדר צוואה יחולק עיזבון המנוח/ה על פי הוראות חוק הירושה והמנה תהיה על פי הקבוע בחוק. לעתים יש ואדם מחלק את רכושו בחייו בדרך של הענקה/מכירה/מתנה וזאת כאשר אינו מיידע את בני משפחתו, כולם או חלקם, ולאחר מותו מתברר כי רכוש לגביו היתה ציפייה שיהווה חלק מהעיזבון אינו נכלל עוד במסת נכסי העיזבון. במקרים אלו מתעוררת לעתים שאלה באם ההענקה שנעשתה עוד טרם הפטירה היתה כשרה ועמדה בדרישות הדין שאם לא כך ייתכן וניתן יהיה לבטל הענקה שכזאת באופן שאותו רכוש או שוויו יחזור למסת נכסי העיזבון לחלוקה. הסיבות לביטול העברה/הענקה/מתנה שכזאת הן רבות כך למשל יכולה פעולה שכזאת להתבטל בשל השפעה בלתי הוגנת, ניצול לרעה של תפקיד (אפוטרופוס או מיופה כח למשל) ועוד נסיבות שונות כאשר כל מקרה מן הראוי שייבחן על ידי עורך דין לגופו של מקרה.

 

סכסוכי ירושה

כיצד ניתן למנוע סכסוכי ירושה

במקרה שמשפחה או מספר יורשים נקלעו במות המוריש לסיטואציה של סכסוך ירושה, מגיעים הצדדים לבית המשפט. ההליכים המשפטיים בדרך כלל טעונים מאד רגשית לשני הצדדים ועלולים להוביל להתדיינות ארוכה.

עריכת צוואה מונעת לעתים רבות סכסוכים עתידיים ובלבד שהמדובר בצוואה שנערכה כדין בהתאם לדרישות החוק ועל ידי עורך דין המצוי הפסיקה העדכנית בעניין זה.

 ככל שהצוואה תהיה ברורה יותר, יפורשו פרטי היורשים, נסיבות עריכת הצוואה, ציון מדוייק ככל הניתן של פרטי הרכוש  כך תהיה בהירות לגבי הסיבות שבגללן החליט המוריש להוריש את רכושו בצורה כזו ולא אחרת. 

לא תמיד די בצוואה מפורשת וברורה כדי למנוע סכסוך לאחר פטירת המוריש ובמקרים אלו כדאי לפנות לעורך דין בעל ניסיון בתחום ולבחון באמצעותו את האפשרויות לפתור את המחלוקת בין בדרך משפטית וככל האפשר בדרך של פשרה כאשר ראוי לזכור כי אנו פועלים במגבלות החוק ולא כל פשרה יכולה לעמוד בדרישות החוק. יחד עם זאת קיימים בחוק הירושה "כלים" המאפשרים לעתים "גמישות" מסויימת בין שהמדובר בוויתור של מי מהיורשים על חלק בעיזבון בדרך של "הסתלקות" ע"פ החוק ובין בדרך של הסכמים בין יורשים ובלבד שהדבר ייעשה על פי דרישות החוק.

גם כאשר נערכת צוואה  ניתן לעתים לערער על תוקפה החוקי כאשר הסיבות הן רבות הן מהפן הצורני (צוואה הנחזית להיות מזוייפת או צוואה מודפסת ועליה שינויים בכתב יד שלא כדין, צוואה שאינה עונה על דרישות החוק ושלא נחתמה כדין ועוד)  ועד לנסיבות עריכת הצוואה (לדוגמא תחת השפעה בלתי הוגנת, כאשר המוריש לא כשיר משפטית לערוך צוואה ועוד) לא כל פגם בצוואה יביא לפסילתה ומאידך לא כל צוואה שנראית למי שאינו בקיא כתקינה  אכן תהיה חוקית.

מומלץ להתייעץ בעורך דין הבקיא בתחום בטרם עריכת צוואה ובמקרה בו הנך יורש כדאי להתייעץ האם הצוואה חוקית או שניתן לבטלה. 

במידה ואתם עומדים בפני סכסוך ירושה או שאתם מעוניינים בעריכת צוואה, אתם מוזמנים לפנות למשרדנו – שלמה לוי משרד עורכי דין ונוטריון. משרדנו מתמחה בתחום דיני משפחה וירושה, וצוות המשרד הינו בעל ידע וניסיון בעריכת צוואות שהינם כלי טוב למנוע מחלוקות עתידיות בין יורשים. במידה ונקלעתם לסכסוך ירושה, אנו במשרד עורכי הדין שלמה לוי ניתן לכם את הטיפול הטוב ביותר, על מנת שתעברו את ההליך בדרך הטובה ביותר.

הנכם מוזמנים לפנות אלינו עוד היום באמצעות הטלפון, על ידי שליחת דואר אלקטרוני או על ידי מילוי הפרטים שלכם בטופס ההתקשרות, ואנו נחזור אליכם בהקדם – פגישת יעוץ ראשונה במשרדנו ללא תשלום וללא התחייבות.